Heb je het gevoel dat je je baan ontgroeid bent, maar weet je niet zeker of je moet zoeken naar iets nieuws? Ben je tijdens je reis naar werk aan het dagdromen over ontslag nemen, maar overtuig je jezelf er telkens weer van om te blijven waar je bent, omdat dit gewoonweg gemakkelijker is? In een functie blijven die je niet gelukkig maakt kan vernietigend zijn voor je welzijn en zelfvertrouwen – en uitstellen maakt het alleen maar erger. Laten we daarom eens kijken naar de signalen die aangeven dat het hoog tijd is voor een nieuwe baan.

Je denkt er continue aan

Het is volstrekt normaal dat je af en toe klaar bent met je baan, werkgever of collega’s. Meestal is dit vanwege een tijdelijke situatie of project, en lost dit zichzelf weer op. Maar als je nu telkens alleen overdenkt en praat over hoe erg je je baan, collega’s, manager, of de reis naar je werk vindt, is het een duidelijk teken dat de situatie zichzelf niet gaat oplossen. Als de mensen om je heen moe worden van de gesprekken die over je problemen op werk gaan, is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe functie.

Je bent gedemotiveerd

Er was een tijd dat jij de eerste persoon was die zich aanbood als er een nieuwe uitdaging of project was, en je zat vol nieuwe ideeën om het bedrijf te verbeteren. Vandaag de dag heb je gewoon niet meer hetzelfde enthousiasme – je gaat nieuwe uitdaging uit de weg in de hoop dat een andere collega het op zich neemt, of je merkt dat je steeds later en later op werk verschijnt. Het is normaal dat je af en toe wat minder gas geeft; als het al een tijd zo gaat, is het tijd om de sprong te wagen en een baan te vinden die beter bij je past.

Je verveelt je

Wellicht vond je je werk in het begin uitdagend, maar voelt het nu slechts als een verplichting. Je dagen voelen als een eindeloze herhaling en je bent daardoor snel uitgeput. Je manager weet dat je graag meer verantwoordelijkheden en uitdagingen op je neemt, maar er is óf niets beschikbaar, óf andere collega’s krijgen steeds voorrang. Je wilt graag hogerop komen, maar er is geen geschikte positie beschikbaar. Als je met moeite door je saaie werkdagen komt zonder dat er licht aan het einde van de tunnel is, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een baan die je uitdaagt – anders loop je het risico dat je verwijtend en verbitterd raakt over de situatie.

Je bent gestrest

Stress is een indicatie van veel dingen, en vaak kan het ook positief werken – het pusht ons om nieuwe uitdagingen aan te gaan of de telefoon op te pakken om met een potentiële klant te praten. Maar als je op een gemiddelde werkdag continue gestrest bent, is er een kans dat je op weg bent naar een burn-out. Heb je drie banen in één, en is het bedrijf waar je voor werkt niet van plan om nieuwe mensen aan te nemen in de nabije toekomst? Delegeert je manager al het werk aan jou, waardoor je vaak moet overwerken? Neemt de lange reistijd naar werk veel van je tijd weg met familie? Een nieuwe baan kan de uitweg zijn om de stress van dit soort situaties te verminderen.

Je wilt een loonsverhoging

Er is niets meer ontmoedigend dan vragen om een loonsverhoging die wordt afgewezen met een slechte reden. Zeker als je steeds goede beoordelingen hebt gehad en je alleen maar lof ontvangt over je prestaties. Een bedrijf kan allerlei redenen aanvoeren waarom je geen loonsverhoging krijgt, maar het zal in veel gevallen gemakkelijker zijn om je gewenste salaris ergens anders te zoeken en krijgen, dan proberen dit te ontkrachten. Als je niet betaald krijgt wat je verdient voor het werk dat je doet, is het tijd om een bedrijf te vinden dat hier wel toe bereid is.

Ben je overtuigd dat het tijd is voor een nieuwe baan? Neem dan vandaag nog contact op met Saro Recruitment om de baan van je dromen te vinden!

16 januari 2019