In de wereld van nu waarin we continu verbonden zijn, is het belangrijk om het werk uit te schakelen wanneer we kunnen. Het is tenslotte zo dat mensen met een goede werk-vrije tijdsbalans een betere fysieke en mentale gezondheid hebben. En er is geen betere manier om te ontsnappen aan de hectiek dan het nemen van een vakantie.

Dus waarom stoppen we nog steeds onze laptops in de koffer? En waarom gluren we stiekem naar onze werktelefoon, terwijl we aan een familie ontbijt zitten?

Als we geen tijd nemen om het werk uit te schakelen, riskeren we een burn-out. Dus, om het meeste van de vakantie te maken, moeten we grenzen stellen – met kantoor maar ook met jezelf.

Hier zijn Saro Recruitment’s tips om het contact met de werkplek te verbreken, of het nu gaat om een trip waarbij je weg gaat of een thuisblijf vakantie.

Werk zoveel mogelijk vooruit

Heb je ooit moeite gehad om een groot project af te krijgen voor je vakantie? Als je een lange to-do list hebt, kan het verleidelijk zijn om je laptop bij je strandspullen in te pakken. Maar het is een hellend vlak om door je werk e-mail te scrollen als je familie buiten ronddartelt.

Zie die vakantie data in je agenda als een zwart gat waarin geen werk gedaan kan worden. Begin een aantal weken van tevoren de losse eindjes af te maken en begin met het maken van een overdrachtsdocument. Vraag een betrouwbare collega om jouw back-up te zijn en hou deze op de hoogte van lopende projecten of deadlines.

Stel grenzen bij je Out of Office bericht

Is er iets fijner dan het instellen van je Out of Office bericht? Het is de laatste verdediging van een perfecte, relaxte vakantie. Dit is jouw kans om iedereen te laten weten dat je een geniet van een welverdiende onderbreking.

Zorg ervoor dat je automatische antwoord verwijst naar jouw back-up collega voor belangrijke zaken. En, als het mogelijk is, zet er dan in dat je je inbox niet checkt, terwijl je geniet van een welverdiende pauze.

Maar wat als er een noodgeval is en je back-up collega kan het niet afhandelen? Kom niet in de verleiding je privé telefoonnummer in je antwoord te zetten. Vertrouw in plaats daarvan op je collega en spreek van tevoren af wat een noodgeval is en wat kan wachten tot je weer terug bent.

Neem geen werkspullen mee

Als je verslaafd bent aan chocolade en hierin wilt minderen, is het in huis hebben van chocolade roet in het eten gooien. Hetzelfde geldt voor het meenemen van je werktelefoon op vakantie. Voor je het weet scroll je door je e-mails en ben je met je hoofd weer terug op kantoor.

Dus waarom laat je je werktelefoon en laptop niet gewoon achter? Ja.., er zijn deze dagen andere manieren om even snel te kijken naar je e-mails, maar als je apparaten uit het zicht zijn, zal het je helpen om het werk ook uit je hoofd te houden.

Maar wat nou als je werktelefoon ook je privételefoon is, of wanneer je tijdens de vakantie thuis blijft? In dat geval is het zaak dat je alle meldingen van applicaties die met werk te maken hebben uitschakelt. En vraag je back-up collega je te bellen bij noodgevallen.

Mindfulness

Ook al zit je fysiek niet achter je bureau, toch kan het zo zijn dat je je geestelijk op kantoor waant, ook al zit je aan het zwembad. Of misschien knaagt dat project dat je achtergelaten hebt wel aan je, terwijl je een wandeling maakt met de familie. Je kijkt stiekem even naar je werk e-mail en ja hoor, je zit er weer middenin.

Op vakantie gaan is de uitgelezen mogelijkheid om de batterij weer op te laden en te herstellen. Maar dat gebeurt niet als je gedachten ergens anders zijn. Als dit allemaal herkenbaar klinkt, kunnen mindfulness technieken je helpen in aanwezig te blijven in het hier en nu.

De volgende keer dat je gedachten afdwalen naar het werk, breng je aandacht dan terug naar wat je aan het doen was. Of je nu bezienswaardigheden aan het bekijken bent of een lekker aan het eten bent, zorg dat je je waant in de situatie waarin je je op dat moment bevindt. En focus op wat er op dat moment gebeurt, in plaats van piekeren over wat er gaat gebeuren.

Stort je bij terugkomt niet direct volledig in je werk

Dus, je bent weer terug achter je bureau, nog steeds lekker ontspannen na je vakantie of onderbreking. Je zet je computer aan en treft je inbox aan met e-mails die allemaal urgent lijken. Je vakantiegevoel is direct weg en maakt plaats voor een groeiende paniek over de stapel werk die voor je ligt.

Maar voordat je je erin stort, neem een kop koffie met je back-up collega. Vraag diegene om je bij te praten en wat er in jouw afwezigheid gebeurd is en wat er urgent is.

En maak vervolgens wat tijd vrij in de agenda om het werk in te halen. En zorg ervoor dat je niet achter je bureau luncht om het vakantiegevoel vast te houden.

Terug naar jou

Op vakantie gaan kan een beetje raar voelen als jij en je telefoon met elkaar verbonden zijn. In plaats van ontspannen en bijkomen, kan het zo zijn dat je piekert over werk en e-mails checkt. Maar geen tijd nemen om even helemaal weg te zijn van werk kan schadelijk zijn voor je fysieke en mentale gezondheid.

Het is niet genoeg om alleen weg te zijn van kantoor, je moet ook geestelijk loskomen. Een overdracht van je taken doen voordat je weg gaat is essentieel, net als het opstellen van een helder afwezigheidsbericht. Als je je werkapparatuur dan ook nog eens thuis laat, voel je je opgeknapt en productiever bij terugkomst.

Heeft het weg zijn van kantoor je doen realiseren dat het tijd is voor een upgrade in je carrière? Bij Saro Recruitment zijn we gefocust op het vinden van de juiste baan die je perfect past. Wij ontmoeten al onze kandidaten persoonlijk om ervoor

Dus wacht niet langer – neem vandaag nog contact op met Saro Recruitment of bekijk onze vacatures

24 juli 2019