In de zoektocht naar een betere balans tussen werk en privé, wordt thuiswerken steeds populairder. Snel internet, communicatiemiddelen zoals videobellen en cloud apps hebben werken vanuit huis voor veel mensen realiteit gemaakt; werknemers kunnen vanuit de huiskamer net zo productief zijn als op kantoor. Hoe kun je er echter voor zorgen dat je het meeste uit het thuiswerken haalt, en hoe kun je voorkomen dat werk en privé teveel door elkaar heen gaan lopen als je werkplek ook je thuis is? Lees verder voor Saro Recruitment’s tips!

Scheidt werk en privé

Je vind het misschien heerlijk om niet langer heen en weer te hoeven reizen en in de file te staan, maar veel werknemers vinden het lastig om hun werkplek thuis te verlaten en zich aan de gestelde werktijden te houden. Zo kan het zijn dat je je e-mails van werk blijft checken of tijd besteed aan urgente projecten, terwijl het tijd is om te ontspannen. Het kan ook zijn dat je productiviteit lijdt onder de constante onderbrekingen van het gezin of omdat je persoonlijke zaken prioriteert boven je to-do’s van werk. Om zo productief mogelijk te zijn, moet je je werkplek thuis beschouwen als een echte werkplek – creëer werktijden, stel grenzen aan jezelf en je gezin, houd je aan strikte uren waarin je niet gestoord wordt door persoonlijke zaken, en regel eventueel een oppas of kinderopvang.

Organiseer een werkplek

Zo belangrijk als het is om werktijden te creëren, zo belangrijk is het ook om je werkplek thuis goed te organiseren. Het beste is om een aparte ruimte te hebben met een bureau, waar je jezelf kunt afsluiten van niet werk gerelateerde geluiden, en je werkmodus aan kunt zetten. Probeer om niet aan de keukentafel te werken – het leidt teveel af als je gezin er is en het is lastiger om weer om te schakelen tijdens etenstijd. Als je geen aparte werkplek hebt en je werkt in een gedeelte ruimte, zorg dan dat je alles opruimt als je klaar bent met werken, zodat je niet in de verleiding komt om nog even snel je mail te checken op de momenten dat je van je vrije tijd hoort te genieten.

Houd je aan een dress code

Dat je niet op kantoor bent, betekent niet dat je je pyjama aan kunt houden tijdens het werken. Door je aan te kleden zoals je op werk ook zou doen, kun je namelijk mentaal ook in je werkmodus komen. Zelfs als je op werk casual gekleed gaat, kan het nemen van een douche en je klaarmaken voor je werkdag al verschil maken voor je productiviteit. Of wat te denken van een onverwachte last-minute videoconferentie met collega’s en klanten? Zorg er dus voor dat als je thuis werkt, je er representatief uitziet. En het helpt om aan het einde van je werkdag je vrijetijdskleding aan te trekken om je werkmodus “mentaal” uit te zetten.

Maak een plan en houd hieraan vast

Je vind het wellicht moeilijk om je te houden aan je to-do lijst als je niet op kantoor bent, waar collega’s en managers meekijken. Zelfs de beste multitaskers vinden het lastig als de lijn tussen werk en privé dun is. Het is daarom belangrijk dat je een lijst maakt van je dagelijkse taken en ook zorgt dat je dit voor het einde van de dag gedaan hebt.

Plan pauzes in

Het kan erg verleidelijk zijn om eerst even te gaan zitten en vervolgens aan een stuk door te werken tot je familie thuis komt, met één oog op je computerscherm gericht tijdens de lunch. Deze manier van werken kan echter zorgen voor een burn-out. Alleen omdat je vanuit huis werkt, betekent niet dat je niet kunt stoppen met werken – dit kan een aanslag zijn op je gezondheid en productiviteit. Zorg er in plaats daarvan voor dat je pauzes inlast tijdens je werkuren thuis; voor ontbijt, lunch, beweging en eventueel tijd met het gezin. Dit zorgt ervoor dat je niet de hele dag in je werkmodus zit en geeft je brein rust.

Voorkom dat de muren op je af komen

Veel thuiswerkers missen de interactie met collega’s op kantoor. Zo kan het zijn dat de muren op je afkomen aan het einde van de week. Zorg om dit te voorkomen dat je van tijd tot tijd het huis verlaat – om te lunchen met een vriend, te werken in een bibliotheek of café – alles wat voor sociale interactie zorgt. Zorg ook voor voldoende communicatie met collega’s door face-to-face af te spreken wanneer dit mogelijk is.

Maak gebruik van applicaties

Met de grote hoeveelheid beschikbare computerapplicaties om documenten op te slaan en via een cloud te delen met collega’s en klanten, is het gemakkelijker dan ooit om thuis te werken. Sla je werk op in een cloud opslag service, zodat je hier altijd en overal bij kunt. Er zijn ontelbaar veel oplossingen beschikbaar om op deze manier in contact te blijven met je team.

Zoek je naar een baan die beter op je levensstijl aansluit? Neem dan vandaag nog contact op met Saro Recruitment en vind de juiste balans tussen en werk en privé!

12 juni 2018