Wist je dat de gemiddelde persoon 90.000 uur van zijn leven besteedt op het werk? En als je ongelukkig bent met je baan, kan een uur voelen als een dag! Maar er zijn stappen die je kunt nemen om je mindset te veranderen en je relatie met je werk te verbeteren. Lees verder om achter Saro Recruitment’s geheimen tot meer plezier op het werk te komen, en geef je carrière een positieve twist!

Verander je routine

Zoals het gezegde luidt: verandering van spijs doet eten. Wellicht voelt je voorheen zo vertrouwde routine tegenwoordig eentonig, en zit je vast in een sleur. Dan is nu de tijd aangebroken om het een en ander te veranderen! Verander bijvoorbeeld je manier van reizen naar je werk door te gaan lopen of fietsen. Volg een cursus tijdens de lunchpauze om een nieuwe vaardigheid of taal te leren. Ga na het werk wat drinken met een vriend die je al een tijd niet hebt gezien. Als de dagen verschillen van elkaar, heb je meer om naar uit te kijken.

Wees betrokken

Je voelt je misschien ontevreden op je werk omdat je weinig connectie voelt met je collega’s – door het hebben van vrienden op kantoor kan je baan een stuk plezieriger worden. Ga daarom naar de vrijdagmiddagborrel (of begin er een), doe een voorstel aan je team om iedere week een nieuw restaurant uit te proberen, of vraag het bedrijf of ze in-house taalcursussen willen financieren. Als je het moeilijk vind om op zo’n manier contact te leggen, kun je anderen ondersteunen om zo contact te maken. Verzamel bijvoorbeeld een welkom- en trainingsteam om je heen om starters een warm welkom te geven binnen het bedrijf, of begin een workshop waar collega’s hun expertise en vaardigheden met elkaar kunnen delen.

Let op je gezondheid en neem pauzes

Het is makkelijk om zo op te gaan in je werk dat je lunchpauzes overslaat en snel een broodje achter je bureau eet, vergeet voldoende te drinken, en je vervolgens afvraagt waarom je toch altijd de snoepautomaat plundert tijdens je middagdip. Het is moeilijk je gelukkig te voelen als je vermoeid, hongerig en uitgedroogd bent; het is immers zo dat je lichaam en geest voldoende rust en brandstof nodig hebben om de werkdag goed door te komen en ook nog van de avonden te kunnen genieten. Houd daarom tijd in je agenda vrij voor de lunch en ga de deur uit voor een wandeling, of voor een lunchafspraak met een vriend. Haal een grote fles water voor op je bureau om te zorgen dat je voldoende drinkt, en eet regelmatig om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Vind betekenis

Het kan zijn dat je al zolang in dezelfde positie zit dat het niet langer als een uitdaging voelt, en je het gevoel hebt dat je in een sleur zit. Of misschien voelt het alsof je niets bereikt doordat je werkt aan een langdurend en traag project, waarvan je het licht aan het einde van de tunnel niet ziet. Het is makkelijk om energie te halen uit grote mijlpalen en behaalde doelstellingen, maar door ook kleinere overwinningen op waarde te schatten, kun je wellicht meer voldoening uit je werk putten. Zet daarom kleine en middelgrote doelen voor jezelf en stel een plan op om ze te behalen. Maak aan het einde van iedere week een overzicht van de stappen die je hebt gezet die je dichter bij je doel hebben gebracht.

Haal meer uit je vrije tijd

Het is algemeen bekend dat een goede balans tussen werk en privé belangrijk is voor je mentale gesteldheid – dus waarom checken zovelen van ons ’s avonds nog onze email en nemen we werk mee naar huis? Als je niet de tijd neemt om afstand te nemen van je werk, is er een serieuze kans dat een burn-out schade aanricht aan je gezondheid. Houd je daarom aan een paar simpele regels om te zorgen dat je je werk niet (teveel) meeneemt naar huis wanneer je het kantoor verlaat; blijf uit de buurt van je zakelijke mail en leer om nee te zeggen, maak plannen om te ontspannen met vrienden en familie, of laad op door wat tijd voor jezelf te nemen – en houd je aan die plannen. Op die manier vermijd je een zondagavond-dip en is er een grote kan dat je maandagmorgen gelukkiger op kantoor aankomt.

Zoek een nieuwe baan

Als je alles hebt geprobeerd om je werkplezier te optimaliseren en je nog steeds niet bevrijdt wordt van dat ontevreden gevoel op werk, is het wellicht tijd om verder te kijken. Het leven is immers te kort om te blijven hangen in een baan die je ongelukkig maakt. Als je klaar bent voor de volgende stap in je carrière, neem dan vandaag nog contact op met Saro Recruitment en vind het plezier in je werk terug!

10 juli 2018