De kleding die je draagt naar je werk kan van grote invloed zijn. In een Office Team survey naar werkkleding, gaf 47% van het senior management aan een te casual kledingstijl de grootste modemisser te vinden. Het zou dus goed kunnen dat het je T-shirt, spijkerbroek of open sandalen zijn, die je promotie in de weg zitten. Ook als je collega’s zich allemaal casual kleden, is het belangrijk goed na te denken over hoe jij je wilt presenteren, het gezegde luidt: ‘kleed je voor de baan die je wilt, niet die al je hebt’. Want of het nu bewust of onbewust is, door middel van je kleding straal je niet alleen uit wie je bent, maar ook wie je wilt zijn.

Vind je het lastig om te bepalen wat de juiste dresscode is? Weet je niet goed wat gepaste business casual kleding is? Saro Recruitment helpt je met het vinden van de juiste dresscode op werk.

Soorten dresscodes

Er zijn veel verschillende dresscodes, en dit kan behoorlijk verwarrend zijn, daarom zetten we eerst de verschillende stijlen op een rijtje.

Los van de gangbare dresscode bij jou op het werk, zijn er een aantal basisregels. Alhoewel deze vrij voor de hand liggend lijken, is het toch goed om ze even te bespreken:

  • Zorg dat je er altijd netjes, verzorgd en schoon uitziet;
  • Kleed je niet te bloot (een onbedekte rug, borstkas, buik en decolleté is een no-go) en
  • Draag geen kleding die afleidt of beledigend kan zijn naar anderen toe (zoals een T-shirt met een scheldwoord).

Traditioneel. Mannen dragen een pak, overhemd, stropdas en leren schoenen. Vrouwen dragen een rok of broekpak, nette blouse, panty en dichte schoenen. Accessoires zoals een horloge, aktetas en sieraden behoren elegant en niet overdadig te zijn.

Smart Casual. Mannen dragen een pak of jasje met broek en stropdas. Vrouwen dragen een blouse, trui of vest met broek of rok. Houd accessoires simpel en minimaal.

Business Casual. Mannen kunnen een kaki broek en overhemd of polo shirt met een kraag dragen. Een stropdas is vaak optioneel. Vrouwen kunnen een nette broek of rok en blouse of shirt dragen. Wellicht zijn open schoenen geaccepteerd. Dit is vaak het lastigste kledingstuk om de gangbaarheid voor te bepalen, vooral omdat dit per land kan verschillen. Let om dit te bepalen op je manager!

Casual. Mannen kunnen een casual broek of spijkerbroek dragen, een polo shirt of T-shirt met vesten en sneakers. Vrouwen kunnen ook een casual broek, rok of spijkerbroek dragen, met een topje of T-shirt, en sneakers of laarsjes.

Dresscodes buiten werktijd

Vaak is er een bepaalde dresscode op kantoor, maar een andere voor meetings met klanten of netwerk evenementen.

Zo kan het zijn dat er op kantoor een casual dresscode is omdat klanten daar niet komen. Echter, wanneer je jouw bedrijf vertegenwoordigt in meetings of bij beurzen, wordt er wellicht van je verwacht dat je je meer formeel kleedt.

Aan de andere kant is er misschien een traditionele dresscode die bij sociale activiteiten, zoals de kerstborrel of een teamuitje, niet geldt. Bij deze gelegenheden kun je de gouden regels nog steeds aanhouden – netjes,  verzorgd en schoon, niet te bloot en geen beledigende of afleidende dingen.

Hoe moet ik me kleden op mijn eerste dag?

De vuistregel als je bij een nieuw bedrijf aan de slag gaat: het is beter om er te formeel uit te zien dan te casual. Zelfs als je tijdens je interview gezien hebt dat er een casual kledingstijl op kantoor is, kan het zo zijn dat er op je eerste dag een klant of iemand van het management je een bezoekje brengt. Je kunt daarom beter op veilig spelen en een pak dragen. Na de eerste paar dagen, kun je je kledingstijl op de juiste wijze aanpassen.

Kleed je voor de baan die je wilt

Casual is niet altijd de beste keuze als je hogerop wilt komen. Zelfs als een spijkerbroek met sportschoenen de norm zijn op werk, is het management team wellicht formeler geleed. Ook al kan het oppervlakkig overkomen om je formeler te kleden dan de meesten, toch maak je wel een statement met wat je draagt. Dit betekent niet dat je iedere dag een pak met stropdas aan moet, maar door wat extra aandacht te besteden aan je voorkomen, val je wellicht wel positief op.

Van top  tot teen

Een dresscode is vaak meer dan de kleding die je draagt. Uiterlijke verzorging is ook belangrijk – een vogelverschrikker in een pak ziet er nog steeds onverzorgd uit! Zorg er daarom voor dat je haar altijd netjes zit, en ga regelmatig naar de kapper. Als je een baard hebt, houd dit dan bij en ga bijvoorbeeld geregeld naar een barbier. Schoenen horen ook bij de dresscode te matchen – sneakers zijn bijvoorbeeld niet acceptabel in een business casual omgeving – maar zelfs in de meest casual werkomgeving geldt dat je schoenen er netjes en onbeschadigd uitzien.

Vervelende geuren

Een essentieel onderdeel van de dresscode op werk, welke regelmatig over het hoofd wordt gezien, is hoe je ruikt. Als je iedere dag naar werk fietst en geen douche neemt, of iedere ochtend iets te genereus met parfum of aftershave sprayt, kan dit voor collega’s heel vervelend zijn. Vooral als ze dit niet durven aan te kaarten. Zorg er daarom voor dat als je ’s ochtends of tijdens de lunch sport, je schone kleding meeneemt en na het sporten doucht. Een overweldigende parfumlucht is niet alleen vervelend, maar kan ook zorgen voor hoofdpijn bij sommige mensen. Overweeg om geen parfum op te doen, of breng het minimaal aan.

Kleed je je al voor de baan die je wilt, maar heb je hem nog niet? Laat Saro Recruitment helpen om de perfecte baan voor je te vinden!

20 februari 2019