Heb je je ooit afgevraagd wat een goede van een slechte kandidaat onderscheidt? Het gaat allemaal om het maken van een positieve indruk, professionaliteit en enthousiasme tijdens het gehele sollicitatieproces. Recruiters zijn getraind om een onbetrouwbare of arrogante kandidaat er binnen vijf minuten in het gesprek of zelfs al tijdens het bekijken van de CV uit te pikken. Wil je dit vermijden? Lees dan verder en ontdek de rode vlaggen voor recruiters!

Professionaliteit

Slechte kandidaten….antwoorden gereserveerd en zoeken geen oogcontact met de interviewer, of zijn te praatgraag en geven juist teveel informatie. Niet alleen vergeten ze hun telefoon af te zetten, maar beantwoorden hem wellicht zelfs wel tijdens het interview! Ze antwoorden kortaf, of doen juist het tegenovergestelde en geven een 5 minuten durend monoloog over hoe hun weekend was nadat ze hiernaar gevraagd worden.

Goede kandidaten…zijn vriendelijk en beleefd, maar weten het gesprek ook relevant en vlot te houden. Ze beantwoorden vragen met enthousiasme en geven concrete voorbeelden van werkervaringen. Een recruiter weet dat kandidaten die de juiste balans hierin weten te vinden, waarschijnlijk ook goede kandidaten zijn voor welk bedrijf ook.

Betrouwbaarheid

Slechte kandidaten…komen te laat en geven vervolgens excuusjes waarom ze te laat zijn, zijn ongeorganiseerd en terughoudend. Ze bellen ook niet van tevoren om de recruiter op de hoogte te stellen – omdat ze er niet aan dachten de contactgegevens van de recruiter op te schrijven – en vergeten hun CV en referenties thuis. Dit zijn overduidelijke rode vlaggen voor recruiters, aangezien ze betrouwbaarheid in een potentiele werknemer waarderen.

Goede kandidaten…zullen alles in hun macht doen om op tijd te komen; ze stippelen de route van tevoren uit en hebben een plan B voor potentiele onverwachte vertragingen. Recruiters waarderen kandidaten die actief anticiperen op onverwachte situaties en problemen weten te vermijden, aangezien een goed voorbereide kandidaat waarschijnlijk ook een betrouwbare en georganiseerde werknemer is.

Research

Slechte kandidaten…doen geen research naar de organisatie waarvoor ze solliciteren. Wanneer ze gevraagd worden waarom ze voor dit bedrijf willen werken, hebben ze geen goed antwoord paraat omdat ze hun huiswerk niet hebben gedaan.

Goede kandidaten…weten meer over het bedrijf dan slechts de standaard informatie. Ze hebben de tijd genomen om zich in te lezen over het bedrijf, de geschiedenis en de industrie waarin het zich bevind. Wat zijn bijvoorbeeld de doelen van het bedrijf? Een op maat gemaakt antwoord waarom een sollicitant graag wil werken voor het bedrijf, laat zien dat er oprechte interesse is in het bedrijf en dat het deze kandidaat het nier ziet als een willekeurige sollicitatie.

Punctualiteit

Slechte kandidaten…hebben een CV en motivatiebrief met spelfouten en onjuiste grammatica, of met verkeerde informatie, zoals data die niet kloppen en ervaring die overduidelijk overdreven is. Een recruiter gaat er direct vanuit dat zulke kandidaten incompetent zijn of te arrogant om hun CV van tevoren door iemand te laten dubbelchecken.

Goede kandidaten…zijn niet te trots om iemand hun CV voor het versturen te laten checken. Ze weten dat een CV de eerste kans is op een goede indruk – het kost een recruiter dan ook slechts twee minuten om te bepalen of een CV wel of niet op de goede stapel beland – dus zorgen ze ervoor dat hun CV helemaal in orde is. Ze weten beter dan hun kwaliteiten en ervaring te overdrijven, aangezien dit hoogstwaarschijnlijk slecht zal uitpakken.

Houding

Slechte kandidaten…scheppen op over hun prestaties zonder teamleden hiervoor de erkenning te geven die ze verdienen, of wanneer ze gevraagd woorden naar een slechte beslissing en hoe ze hiermee om zijn gegaan, geven ze aan dit nooit te hebben meegemaakt. In plaats van dat een recruiter hierdoor denkt te maken te hebben met de perfecte kandidaat, zal hij of zij eerder blijven zitten met vragen over hoe zo’n kandidaat dan omging met tegenslagen op werk. Slechte kandidaten zullen ook hun vorige werkgever afkraken wanneer ze hiernaar gevraagd worden.

Goede kandidaten…kennen hun zwakke punten en zijn bereid aan zichzelf te werken, of bieden voorbeelden van slechte beslissingen waarvan ze geleerd hebben. Ze realiseren zich dat goed leiderschap ook gaat over het zijn van een goede teamspeler, aangezien recruiters op zoek zijn naar iemand die binnen een team past. Wanneer ze ernaar gevraagd worden, zullen ze slechts positieve ervaringen met voorgaande werkgevers delen, wetende dat loyaliteit en discretie gewaardeerd word door recruiters.

Nu je meer weet over de rode vlaggen van recruiters, ben je er klaar voor deze te vermijden! Neem contact op met Saro Recruitment en bekijk onze vacatures vandaag nog!

16 januari 2018