Je hebt een nieuwe droombaan in een ander land en uitstekende afspraken gemaakt over de verhuiskostenvergoeding, maar toch voel je je verloren en gefrustreerd. Al voelde het in eerste instantie alsof je de nieuwe cultuur had omarmd, nu ervaar je toch moeite om je aan te passen.

Deze zogeheten cultuurshock wordt regelmatig door expats ervaren wanneer ze merken dat de eigen cultuur op belangrijke punten verschilt met de cultuur in het nieuwe land. Vaak zien we onze eigen sociale en culturele gebruiken als norm, en realiseren pas hoe diepgeworteld onze gebruiken en waarden zijn als we zijn verhuisd. Als deze verschillen te groot zijn, kunnen expats zich geïsoleerd voelen en het moeilijk vinden om zich echt thuis te gaan voelen.

De verschillende fasen van cultuurshock

1 De Honeymoon fase

Je bent aangekomen in je nieuwe land en loopt over van enthousiasme over de geluiden en geuren die je ervaart en de mensen die je ontmoet. Alles is een groot avontuur en de verschillen voelen positief vernieuwend. Deze fase kan maanden duren, dus als je een korte plaatsing hebt kan het zijn dat dit gevoel gedurende je hele verblijf aanhoudt.

2 Frustratie fase

Het constant verkeerd begrepen worden, onbegrip van de taal en sociale normen en het niet kunnen wennen aan de infrastructuur, kan flink vermoeiend zijn. Zaken die je in je thuisland gemakkelijk afgingen, zoals het nemen van de bus, het bestellen van eten of het maken van een praatje, kosten je nu veel energie. Als je partner en/of kinderen mee zijn verhuisd, kan het zijn dat ze dezelfde hindernissen ervaren als jij. Terwijl je druk bent met je nieuwe baan, voelen zij zich geïsoleerd. Heimwee en een verlangen naar het vertrouwde zijn in deze fase niet ongewoon. In deze fase is het erop of eronder – of je zakt weg in negativiteit en vertrekt, of je weet een weg te vinden naar de volgende fase.

3 Aanpassingsfase

Je begint te acclimatiseren, went aan de nieuwe cultuur en de frustrerende momenten worden minder. Ook heb je een vriendenkring opgebouwd en wordt het letterlijk en figuurlijk makkelijker om je weg te vinden, onder andere doordat je de taal begint te leren.

4 Acceptatie

Je hebt geaccepteerd dat je misschien wel nooit alles zult begrijpen in je nieuwe cultuur, maar je hebt nu wel de vaardigheden en middelen om te settelen en je op je gemak te voelen. Je hebt gerealiseerd dat jouw manier van doen anders is, maar niet persé verkeerd.

Hoe overkom je cultuurshock?

Cultuurshock kan wellicht niet geheel worden vermeden, maar het kan wel als minder groot worden ervaren door gebruik te maken van de volgende tips.

Begrijp de verschillen

Hoe meer je leert over een nieuw land – de cultuurverschillen, waarden, normen, manieren, het weer, regels – hoe makkelijker het wordt om te begrijpen waarom mensen doen zoals ze doen en misverstanden te voorkomen. Je moet echter ook de tijd nemen om te leren van je eigen cultuur. Zijn er dingen die je voor lief neemt, maar die eigenlijk vrij ongewoon zijn in je nieuwe cultuur?

Wees ruimdenkend

Je bent nooit te oud om een nieuwe taal te leren, anders naar een situatie te kijken, nieuwe vrienden te maken met andere culture achtergronden, of je routine te veranderen. Sluit jezelf niet af – ga eruit en ontmoet nieuwe mensen, wordt lid van een club, neem lessen, vind een hobby. Wees bereid om te leren en accepteer de meningen en manieren van anderen, zelfs als deze flink verschillen van je eigen uitganspunt.

Wees niet te streng voor jezelf

Het is niet makkelijk om jezelf aan te passen aan een nieuwe manier van leven. Echter, door te verhuizen naar een nieuw land heb je al laten zien dat je niet bang bent voor een uitdaging. Wees dus geduldig! Verlies vooral niet je gevoel voor humor – de meest vermakelijke anekdotes ontstaan vaak door misverstanden en cultuurverschillen. Maak een trip of rondreis door je nieuwe land en neem alles in je op van deze internationale ervaring.

Ben je er klaar voor om deze internationale uitdaging aan te gaan? Neem contact op met Saro Recruitment en bekijk onze vacatures vandaag nog!

20 februari 2018