Je hebt een week of twee op het strand gelegen, nieuwe steden ontdekt of het meest uit je vakantie thuis gehaald. Totdat zondag om de hoek komt kijken en je een vervelend gevoel in je maag krijgt…tijd om terug naar werk te gaan! Maar het hoeft niet zo te gaan. Lees verder voor onze tips hoe je over je vakantieblues heen kunt komen, en weer een lach op je gezicht te toveren.

Start met plannen

Het is zondagnacht en je kunt niet stoppen met denken aan het feit dat het werk zich waarschijnlijk heeft opgestapeld terwijl jij weg was. Zeg je vakantiegevoel nog geen vaarwel door je zorgen te maken over zaken waar je geen controle over hebt, of nog erger, door je mails te checken. Dat je weer gaat werken hoeft niet te betekenen dat het plezier voorbij is. Maak plannen, zoals een lunchafspraak of een borrel na werk om dat vakantiegevoel vast te houden. Zie je nu al op tegen de rit naar werk? Download dan een nieuwe podcast of koop een boek om jezelf af te leiden.

Begin eerder

Je kunt het best geleidelijk weer gewend raken aan je werk; spring niet direct in het diepe. Ga bijvoorbeeld eerder naar je werk op de eerste dag, zodat je kunt beginnen met een lege inbox. Leg de dag van tevoren je spullen alvast klaar en ga op tijd naar bed. Vertrek voor het spitsuur van huis, zodat je aan je to-do list kunt beginnen zonder afleidingen. Als je collega’s aankomen op kantoor ben je klaar voor een koffiepauze en om je vakantieverhalen te delen.

Organiseer jezelf

Als je weer begint met werken nadat je een tijd weg bent geweest, is het niet vreemd als je je lichtelijk overweldigd en verloren voelt. Geef jezelf rust door zo georganiseerd als mogelijk te zijn. Probeer meetings op je eerste dag te vermijden. Neem als je aankomt op kantoor eerst een paar minuten om je dag te plannen – als er teveel is om te doen, prioriteer dan je taken en wees niet bang om hulp te vragen, of zeg nee tegen taken die niet urgent zijn.

Wees up-to-date

Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, kun je er eerst proberen achter te komen of er veranderingen hebben plaatsgevonden terwijl je weg was. Vraag collega’s of je manager om een update naar zaken die je moet weten voordat je aan je to-do list begint, zoals nieuwe klanten, een procesverandering, of iets dat niet kan wachten. Dit kan je helpen bij het prioriteren van je taken.

Zorg goed voor jezelf

Nu je terug bent van vakantie, kun je het best zo snel en hard mogelijk aan de slag gaan, toch? Op deze manier van start te gaan, kan voor tegenslagen zorgen, vooral als je nog last hebt van een jetlag. Let er daarom op dat je niet te lang aan een stuk door achter je scherm zit, strek zo nu en dan je benen en help je hersenen om rustig te schakelen van vakantie- naar werkmodus. Zo ben je binnen no time weer productief.

Krijg je carrière op de rails

Wellicht heb je deze tips opgevolgd en voel je je nog steeds gedemotiveerd en overweldigd. In dat geval is het probleem wellicht niet zozeer het werken op zich, maar de functie die je uitvoert. Dan kan een verandering goed voor je zijn. Als je tijdens je vakantie gerealiseerd hebt dat je een carrière switch wilt maken, houdt het momentum dan vast door contact op te nemen met Saro Recruitment, om zo de eerste stap te zetten naar een positie die je de voldoening geeft die je zoekt!

21 augustus 2018